İnsanları Nasıl Tanıyoruz (Konu Özeti)
- KALIP YARGI
- İSLAMOFOBİ
İNSANLARI NASIL TANIYORUZ?
Yediğimiz yemek, saç şeklimiz, dinlediğimiz müzik, oturduğumuz mahalle bizim tercihlerimizden bazılarıdır ve insanlar bizleri tercihlerimize göre değerlendirirler. Kalıp yargılar bu şekilde oluşur, pratik bir şekilde kişileri değerlendirmemizi sağlar. Çoğu zaman değerlendirme sürecini kısaltsa da bazen yanlış tutum ve davranışlara neden olabilir.
KALIP YARGI
Bir toplum ya da kültüre yönelik doğru olduğuna inanılan genel düşüncelerdir. Örneğin Japonlar çalışkandır, Almanlar sarışındı, Afrikalılar zencidir, çekik gözlüler Çinli’dir gibi…
Kalıp yargıların hiçbir bilimsel temeli yoktur, genelde inanç ve fikirlere dayalıdır. Medya ve çevremiz bizi bu düşüncelere inandırır ve değiştirilmesi zordur. Kalıp yargılar insanlar arasında birlik ve beraberliğin oluşmasını engeller, olumlu iletişimi ortadan kaldırır ve demokrasiyle bağdaşmaz. Gerçeği anlamanın önünde her zaman bir engeldir.
Kalıp yargılardan kurtulmanın yolu ise farklı kültürleri tanımak, saygı duymak ve farklılıkların bir zenginlik olduğunu görmektir. İnsanları olduğu gibi kabul etmek ve yardımlaşma duygusunu geliştirmek kalıp yargıları ortadan kaldıracaktır. Zaman içinde farklı kültür ve toplumları bir araya getiren çeşitli sanatsal, sportif ve kültürel faaliyetler insanları daha fazla etkileşime sokarak kalıp yargılardan kurtulmayı sağlamıştır. Kalıp yargılar zaman içinde ön yargıya dönüşerek ayrımcılık gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.
İSLAMOFOBİ
ABD, 11 Eylül 2001 tarihinde kendilerine yapılan terör saldırılarının sorumlusu olarak İslam Dünyasını görmüştür. Bu tarihten sonra İslam dünyasına mensup olan Müslümanların uğradığı ayrımcı muamele ve nefret söylemlerine “İslamofobi” adı verilmiştir.
Yapılan araştırmalara göre son 4 yılda İslamofobi konusunda fark edilir bir gerileme yaşanmıştır.
11 Eylül Saldırısının Kısa Tarihi
Faydalı olması dileğimle…
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Necati YALÇIN
13.06.2021